Família blocaire,

Avui quin és el millor regal que puc tenir? Doncs que és l’últim dia que penco. Per tant, aquesta entrada ve carregada de teca, i de feina.

1. personalitats del dia

com que veig que us van agradant els passatemps, avui un de nivell elemental, com diria Màrius Serra. Quina relació tenen aquests tres personatges:


La solució al final d’aquest comentari. 😉

2. la festa del fanalet

M’ha fet molta gràcia trobar aquesta foto:


M’ha recordat com celebràvem a Calella la revetlla de Sant Jaume. Enyoro de vegades els estius en què se celebraven les tres revetlles més importants: Sant Joan, Sant Pere i Sant Jaume. Bé, doncs, a Calella, l’hospital du el nom del meu sant. Compto que per la ubicació, a peu de carretera, devia ser lloc d’acollida de viatgers i pelegrins. Al costat té els Pins, és un parc municipal. Seria l’equivalent al Calamot. La revetlla se celebrava en aquest parc, concretament a l’Esplanda de l’Ós -ara me n’adono que els de costa tenim una fixació pels animals, feréstecs, de muntanya; a part de ser coneguts com la Calella dels alemanys, també és coneguda de Calella de la Lloba (tenim a l’escut aquesta bèstia; però ara no us sabria explicar-ne la llegenda)- amb el concurs de colles sardanistes, crec, i després amb ball. Abans havies de passar per l’hospital i a la mainada ens hi feien anar amb un fanalet, que en dèiem bombes. Ara m’ha vingut al cap que se’n feia un concurs, però no entenc com podien fer durar tota la bomba. Els pares perquè complissis amb el precepte, no t’encenien la bomba fins abans d’entrar a l’hospital. Evidentment, hi duies una espelma a dins. Aviat la tecnologia es va imposar, gràcies a les bombes guanyadores perquè van estendre la moda d’anar amb una pila i una bombeta de lot.A l’entrada de l’hospital, hi deixaven la imatge de l’apòstol envoltada de les ofrenes dels pagesos: cistells amb les millors fruites i verdures. Després d’aquesta processó ja podies anar als Pins a acabar de celebrar la festa. Però de seguit la van treure. Però el que em va fascinar, va ser que una vegada la revetlla érem de visita a Barcelona i vaig descobrir que la revetlla de Sant Jaume era una repetició de la de Sant Joan. A cada barri hi havia una foguera i la gent menjava coca. Em sembla que també es tiraven petards. Perdoneu si us embafat amb tanta magadalena proustina. Deixo per l’any vinent per què em dic Jaume.

3. Recomanacions

Només em resta fer-vos algunes recomanacions.

Evocant animals i bèsties, hem d’esmentar la Cuca Fera de Begues.

Així doncs, us animo  que vingueu al Correfoc de Begues. Ahir va començar la Festa Major. Us deixo l’enllaç del web de l’Ajuntament ,  per si  voleu consultar el programa de festes. Mireu-vos el cartell. Em sembla que s’hi han deixat algun pronom. No us sembla?

La solució de l’enigma. Ja m’imagino que heu endevinat que tots tres tenen més d’una cosa en comú: la primera és que celebren avui el seu sant i la segona és que tenen algun vincle: la sang blava els uneix. Com que no crec que Peñafiel estigui gaire interessat per recordar-vos el llinatge català, us facilito una entrada de viquipèdia perquè refresqueu el que vam explicar de la història de la llengua i descobriu les pífies que devia fer.

4. Recordatori

Em sap greu informar-vos que aquest bloc romandrà:

però això no vol dir que el tanquem definitivament. Confio que aprofitareu alguna estona per escriure algun comentari o per crear alguna entrada nova. No us asseguro que pugui estar constantment administrat aquest bloc. De totes maneres, espero que em col·lapseu la bústia amb les autoritzacions dels vostres comentaris i que pugui endreçar una mica aquest espai. Això d’anar escrivint, us confesso que comença a enganxar. Et manté despert, t’activa mecanismes del cervell i et fa recordar coses apreses. En un fragment, m’ha vingut al cap quan preparàveu la unitat 1 alguns de vosaltres de l’S1. Concretament, quan vam treballar els incisos i aclariments. Ja veieu que aquests tipus de textos te’n reclamen. No sé els he sabut puntuar prou bé. Ja me’n direu alguna cosa.

Llegiu, visiteu blocs -n’hi ha que valen la pena!-, escriviu i feu el que us vingui de gust i aprofiteu per fer tot allò que al llarg del curs no feu. I si no, aquí us deixo una mica d’ombra per refrescar-vos

ah, aquest vídeo és la solució del comentari anterior (ja en som quinze!):

i aquest altre va per a la xivata, que la setmana vinet és el seu sant, i per a tots els que feu anys o bé sigui el vostre sant al llarg d’aquest període.

Marta, havia de ser la cúmbia de: “Santa Marta, Santa Marta tiene tren, pero no tiene tranvía” , però només he sabut trobar aquesta.

Bon estiu i, si més no, fins al setembre.

Anuncis