Tot i que m’agrada la música, i gràcies a Internet la tens a l’abast, vaig patir una època en què no suportava els musicals, sobretot arran que es van volen imposar –perdó, volida dir impulsar– a Barcelona. Ignorància de joventut. Va ser mirar Dancer in the Dark i considerar els musicals — i Björk— d’una altra manera.Per culpa d’aquest prejudici, sóc conscient dels grans muntatges que m’he perdut.
Així he anat descobrint l’òpera o bé qualsevol altra matèria. Sents per atzar una ària i t’encisa. N’indagues l’autor i a quina obra correspon. Inconscientment obres una porta per penetrar en un món desconegut. A mesura que t’hi endinses, et van meravellant més aspectes (d’això va l’ Alícia de Lewis Carrol?). O t’han parlat d’algun llibre i et converteix en admirador de l’autor. O en l’àmbit professional per cobrir alguna llacuna naufragues en un oceà de saviesa. Aquest és l’atractiu de l’aventura del saber.
D’aquest musical n’havia sentit a parlar en el seu moment. Vaig pensar quina manera de banalitzar una obra mestra de la literatura; no havia llegit res de Victor Hugo! A més, em pensava que era una pensada per a la celebració del bicentanari de la Revolució Francesa. Miterrand ens van empatxar amb aquesta festivitat.No entenc aquesta dèria del republicanisme a l’hora de festejar algun esdeveniment: ha de superar però amb escreix qualsevol fast monàrquic, bona prova és l’actuació d’Aretha Franklin comentada ahir.
Ara em fa molta gràcia relacionar alguns fragments del musical amb la novel·la. Per exemple, un dels moments més angoixants de la trama és quan el protagonista es debat per si ha de revelar la seva identitat per tal de salvar un probre desgraciat amb qui l’han confós o bé confessar qui és i engegar a dida la seva missió humanitària. Crec que la cançó, i la interpretació, ho sap reflectir. Hi podeu identificar el leimotiv de la cançó de Fantine.
Ara, la composició que em fa estremir és la següent. És idònia com a banda sonora per a un procés de dol. M’imagino que encara em falten pàgines per reconèixer el passatge narratiu. De moment, l’autor presenta l’avi del jove. No és apte per a persones que tenen l’ànima prou estovada.
Malgrat que sigui una obra voluminosa, t’atrapa des del primer moment. Ara també has de comptar en què els moments més crucials congeli la narració per esplaiar-se relatant la batalla de Waterloo. Per exemple, et subjuga la primera part protagonitzada per un bisbe. En el musical crec que apareix un instant en el pròleg. No et canses de seguir la vida del bisbe de D –riu-te’n de la teologia de l’alliberament. Em va recordar San Manuel Bueno , mártir de Miguel de Unamuno. En canvi té uns altres moments que et recorden pel·lícules. Per exemple, Jean Valjean s’ha d’amagar de la persecució de Javert en un convent de clausura. L’ordre i el nom de les monges no difereixen gaire de les almodovarianes d’ Entre tinieblas. La manera d’entrar-hi tampoc no s’allunya d’aquesta escena de Kill Bill II.
No sé si és que m’ha influït el musical o la novel·la, però com es podria qualificar el que li ha passat a un amic meu. Fa uns cursos per a un administració local. Havia de cobrar inicialment al final de cada trimestre. Ja es van endarrerir en el pagament del primer. Ara li han comunicat que compten poder abonar-li el segon dintre de mig any. Això, sí, miraran a veure si poden agilitar el deute tan bon hi hagi un ingrés significatiu. Em va indignar aquesta mostra d’inaptitud política. On són els diners pressupostats? Com és que una institució es pot permetre ser morosa mentre un ciutadà no pot incomplir, ni retardar-se, en l’exercici fiscal. Això sí, ja s’espavilen a trueure’s de sota la màniga projectes, inexecutables . Quin concepte tenen de la ciutadania? Quin respecte tenen per als seus votants? Penso que ara més que mai cal votar en blanc. Se’ls s’ha de demostrar que no combreguem més amb rodes de molí. Que se les empassin ells! Misèries…Entendran aquesta cançó?
Mai 4, 2010 at 14:47
A mi em ve al cap una altra cançó de musical que diu “money makes the world go around”.
Una pregunta per al teu amic: si no Martini vol dir no party, no money vol dir no cursos? Encara hi ha una altra cançó del Llach adient: La gallineta.
Amb l’Alícia t’endinses en un món fantàstic que et captiva des del primer moment: diàlegs brillants i molta crítica. Totalment recomanable!
Mai 5, 2010 at 14:47
Dues reflexions,
– Una bona pel·lícula musical clàssica: El violinista en el tejado
– Es podria considerar Kill Bill com un musical (no és cap conya, la música és tan important com cada gota de sang que cau de la Katana de la Thurman)
Mai 5, 2010 at 14:47
Dues respostes:
1) me la vaig comprar per veure si supero una assignatura pendent. m’hi van dur els meus pares a veure-la i em va traumatitzar. em vaig avorrir bastant. sobretot l’enterrament de la mare (?).
2) No hi havia caigut. Ara seré mal educat, i faré el que m’han ensenyat aquest matí que no s’hauria de fer: respondre’t amb unes altres preguntes. Hem de considerar que tots els autors de bandes sonores són autors de musicals? Per a què serveix una banda sonoroa?
Mai 6, 2010 at 14:47
Si la banda sonora és tan important com el paisatge o el diàleg sí. De fet això és el que passa als musicals… A Gene Kelly li fan un petó i canta una cançó, quan en una pel·lícula no musical hauria bastat amb un sospir i amb cara d’àngel dir “m’he enamorat”, i fondre la imatge. Però no, hi ha cançó. No sé si m’explico… evidentmet no vull dir que classifico Kill Bill com un musical, sinó que la música és tan important com ho és en un musical. (Tot plegat és parlar per parlar, no pateixis. En el que segur que estarem d’acord és que Tarantino va triar una banda sonora genial)
Mai 6, 2010 at 14:47
Com t’expliques!! Cal que llegeixis la hstòria del cinema, amb aquesta saviesa cinèfila.
Estem d’acord però anem complementant. L’altre dia en un bloc que segueixo demanaven cançons de pel·lis. L’autor posava com a exemple Moonrives a “Desayuno con diamantes” (aquí és on em vaig adonar de l’homenatge a “Moulin Rouge”). Si hi vols fer una ullada: http://cosechadel66.es/?p=5304
Crec que hi ha bandes sonores que farceixen la pel3lícula i n’hi ha hi tenen un paper cabdal. Suposo que ja deus haver descobert que la tinc en alguna de les dues carpetes. Ara bé, només la puc escoltar mirant la pel·licula. Si l’escolto em treu de pollaguera!
No sé si hi te res a veure, però em sembla que els primers “bandasoners” van ser els compositors veristes (Mascagnani, Leoncavallo i Puccini). Es van inventar (tot i que Verdi se’ls va avançar) els intermedis per estovar el personal. Ma non si è vero, è ben trobato.
Osti, el primer que he trobat: