Aquestes són les notes que he pres dins del II Congrés l’Excelència en Educació, organitzat per Espacio Holístico. Ara m’adono que el títol de la conferència de l’economista barceloní obeeix al repte que ha plantejat a tot l’auditori Carmen Cabestany abans de presentar-lo: llistar totes les paraules relacionades amb l’educació que comencen per co-.
L’emprenedor en la introducció ha plantejat un nou repte: aspirar l’excel·lència en educació significa qüestionar-se quina educació llegarem. A més, compromís va afegit a confiança que comporta respecte, justícia i coherència. Ha recordat que vivim una crisi de valors –no hi estic d’acord, tothom en té algun–. Ho ha aprofitat per repassar l’etimologia de crisi. Significa transformació (crisàlide, Crist o Krishna)- Per fer bé les coses cal desfer. És a dir, cal morir per néixer. Perquè hi hagi primavera cal passar per l’hivern.
Ha revisat el conceptes que va introduir Plató. La justícia s’ha de fomentar per la fortalesa (emocions), la prudència (raó) i la temprança (moderació). Així doncs, els termes del títol es fonamenten en la combinació d’aquestes virtuts: la consistència és el resultat de la fortalesa i prudència mentre que la coherència, la prudència i la temprança; en canvi, la congruència és el resultat dels dos valors anteriors.
2. Quant a l’excel·lència que cal per a la transformació –i així superar la crisi–, cal disposar d’una actitud (estimar i voler), de coneixement (aprendre i saber), d’una habilitat (fer i poder) i de compromís (visionar i llegar). Cadascun d’aquests valors desenvolupa una determinada intel·ligència. L’emocional és la de l’actitud, la logicoracional va amb el coneixement, mentre que la practicooperativa amb l’habilitat i la creativa o espiritual es relaciona amb el compromís. Ha vinculat aquestes intel·ligències amb el temps. Les emocions són el tarannà i implica el present. El coneixement i l’habilitat demostren el talent mentre que la creativitat aspira el futur. Tanmateix, cal una altra intel·ligència, la moral o relacionada amb l’ètica que es fonamenta en les accions següents: comprendre, respectar, responsabilitzar-se i comprometre’s.
Així doncs, l’excel·lència s’ha de fonamentar com a professional, persona i ciutadà.
3. Finalment ha exposat sobre el sentit fonamentant-se en les cites i conclusions de Viktor Frankl:
Quan no podem canviar la situació, el repte és canviar nosaltres
La capacitat d’estimar i crear són la primera i última llibertat individual. Ha introduït el terme de longanimitat (disposar d’una gran ànima). Per desenvolupar aquesta part s’ha servit com a exemple i metàfora del Team Hoyt.
Octubre 30, 2013 at 14:47
[…] Mentre vaig en el cotxe, tinc una revelació. He d’agrair el Fran per la franquesa i la confiança. Si es va sentir tan còmode les primeres dues sessions això significa que la rEDUvolution funciona. Per tant, demà hi hauríem de reflexionar plegats què va significar el moment crític. […]