Sessió 7a Suficiència 3. Cliqueu aquí per consultar la sessió

Quina mania de ser incapaç de tenir la boca tancada en les posades en comú!

Hem  començat reflexionant com ha de ser un bon article d’opinió. He plantejat l’activitat tal com ens va ensenyar l’Olga Esteve: primer, individualment; després, per parelles i, finalment, en petit grup. Però m’he quedat en el segon pas. Hauria faltat contrastar-ho amb una altra parella.

En la posada en comú, han començat a enumerar les característiques d’aquest gènere textual que ja he saltat explicant –he notat la clatellada de Don Finkel, com tant d’altres vegades! Com que havíem d’observar-ne un perquè ens servís de model, hem format grups de tres. Cadascú en tenia un fragment. Se l’han hagut de llegir en veu alta. Després hi han posat un títol. Algú s’ha adonat que en la referència hi era. Tertulàndia

Tot seguit els he demanat si podien respondre les preguntes que respon un article d’opinió:

  • Què en pensa l’autor?
  • Per què?
  • Quina conclusió en podem treure?

S’ha generat un debat. L’hauria d’haver tallat. S’ha allargassat bastant l’activitat per culpa del tema  i ens ha fet perdre el nord.

He aprofitat els petits grups per treballar la combinació de pronoms. Hem fet un exercici indivdualment. No l’hem comentat. Ha de servir com a avaluació inicial. Després ho ha fet seguint la tècnica del llapis. He pogut comprovar que un grup ho han seguit al peu de la lletra. Han discutit cada un dels ítems. Quan no hi estaven d’acord, arribaven a un consens: apuntaven la solució proposada per la responsable de l’ítem.

Ara bé, en la posada en comú, ens ha servit per introduir l’ordre i la col·locació dels pronoms febles. Com és habitual, la memòria m’ha fet alguna mala passada. Per cert, una alumna ha recordat el truc que li van ensenyar per saber com ha d’escriure els pronoms segons si van al davant o al darrer del verb. Ha explicat la imatge que el verb és la mare i els pronoms les criatures. Quan els nens van al davant, la mare va refiada perquè els controla mentre que si les criatures van al darrere els ha de dur agafats de la mà… Genial!

Anuncis