Què feu quan un alumne manifesta angoixa i por per no superar la prova per obtenir el certificat que li assegurarà un lloc de treball? Com ho resoleu quan una alumna ha acomplert el seu objectiu, però vol continuar avançant de nivell perquè es troba bé amb els seus companys? Com concilieu metodologia i avaluació si haureu d’administrar una prova final, que no l’heu elaborada? Espero que aquest article respongui aquests dubtes.
D’entrada, quan apostes per una avaluació formativa o reguladora, que manifesti el progrés de l’alumne, t’adones d’algunes contradiccions pedagògiques. És ben certa l’afirmació de Neus Sanmartí: “digue’m com avalues i et diré com ensenyes”. És la pedra de toc de la nostra tasca. Així doncs, replantejar-te l’avaluació comporta que tard o d’hora hagis de revisar la teva pràctica a l’aula. Comences a experimentar activitats avaluatives al llarg del curs, però al final maleeixes la prova que hauràs de passar als alumnes. Afegim-hi la pressió que vivim, tant l’alumnat com el professorat, en la fase final d’un curs. Així doncs, per coherència amb l’experimentació i per respondre alguns dels dubtes esmentats anteriorment, vaig voler provar d’organitzar les proves col·laborativament. Per tant, vaig aplicar intuïtivament el procediment del punt 4 que indica Guida Al·lès en la seva entrada.
Vaig comprar tres capses, amb què em presentava a l’aula. Explicava al grup que, si havíem apostat per l’aprenentatge col·laboratiu i n’estaven tan satisfets, no podíem permetre que una prova ensorrés tota la feina feta. Assentien. Per tant, els proposava que fessin la part de gramàtica i lèxic en petits grups. Vam fixar, però, unes condicions:
- acceptarien els companys que els toqués
- assumirien el rol que els designés
- obtindrien la puntuació a partir de la mitjana
Iniciàvem formant els equips. Havia introduït a les capses els noms dels alumnes. Els classificava segons l’observació que n’havia fet al llarg del curs. Havia inclòs a la primera capsa els alumnes que podien liderar l’equip. A la segona, els que podien donar suport al líder. A la darrera, els que necessitaven l’ajut dels companys per superar la prova. El sorteig és similar al de les fases eliminatòries de competicions esportives.
Com que l’experiència va ser fruit d’un rampell, no vaig elaborar cap document que definís les tasques o les normes de l’equip. Els vaig anar explicant a cada equip mentre el repartia la prova. La tasca principal del líder era la de prendre decisions en cas que l’equip s’encallés en algun ítem o els costés arribar a un acord. Ara bé, cada membre s’encarregava de resoldre un exercici en veu alta, mentre que els companys havien d’acceptar o discutir el resultat. Aquest rol de capataç —no sé si és adequat aquest terme— se l’havien d’anar turnant.
En la correcció, vaig observar que alguns equips havien negociat les respostes, però després cada component decidia la solució. Algunes persones que havien obtingut una puntuació més alta que els altres companys es dolien que perdessin punts. Costa deixar de ser competitiu. En canvi, n’hi ha va haver que va acceptar el resultat i va mostrar la seva satisfacció per haver contribuït a l’èxit de tot l’equip.
L’experiència es va dur a terme en dos anys acadèmics (2006-2008). La valoro molt positivament. D’entrada, aconsegueixes reduir el nivell d’estrès que es produïa en les darreres sessions del curs. Prescindeixes de fer simulacres en les darreres sessions per repassar. Em sembla que són molt poc efectives. Produeixen l’efecte contrari: angoixar encara més l’alumne. En segon lloc, pots trencar l’ ambient academicista que es respira a l’hora d’impartir les proves o bé omets el recurs amenaçador o punitiu per captar l’atenció a l’aula. En tercer lloc, incorpores alguns dels principis de l’educació democràtica i inclusiva que no són tan distants quan ensenyes una llengua per fomentar-ne l’ús social. En quart lloc, cal aspirar al benestar dels dos col·lectius: el de l’alumnat i el del professorat.
En canvi, ara, el que miro és que tot el grup sigui capaç de superar la prova individualment formulant-se una pregunta: “I per què no?” Cal fomentar el reforç positiu i ajudar que l’alumnat sigui conscient de les seves fortaleses, sense prescindir de la força dels companys. Sembla mentida que suggerint aquestes quatres senzilles paraules a l’inici del curs origines un procés transformador tant en els alumnes com en tu mateix. De moment, els resultats han estat molt satisfactoris
Ara bé, crec que hem d’encaminar l’avaluació que doni suport a l’aprenentatge competencial en què es valoren altres valors que no pas el del transmetre continguts: la cooperació, el respecte, la solidaritat, la negociació i el diàleg, el dubte, l’esforç i el de la diversitat. Us recomano aquestes presentacions de Neus Lorenzo.
Mai 24, 2013 at 14:47
[…] setmana després, el professor d´adults Jaume Sans publica una resposta a aquest post i planteja una pregunta. Com concilieu metodologia i avaluació si haureu […]
Mai 24, 2013 at 14:47
Com que per mi el primordial és que els usuaris de la llengua sàpiguen fer anar les eines de consulta, sóc partidària d’una altra avaluació: que es puguin fer els exàmens reproduint la situació real; és a dir: quan a la vida has d’escriure, la forma d’assegurar-te de la qualitat lingüística dels textos és consultar diccionaris, el mòbil, la tauleta… –cadascú, el que li vagi més bé. Els estudiants haurien d’aprendre a fer-ho durant el curs i poder fer les proves amb eines de consulta. En canvi, normalment no podran escriure textos ni preparar-se intervencions orals amb els companys o, almenys, amb els mateixos del curs. Les avaluacions col·laboratives em semblen vàlides per aprendre, però no tant com a examen per acreditar unes competències.
Com ho veus, Jaume?
Mai 28, 2013 at 14:47
Elisabet,
Tens tota la raó. Per avaluar-los, haurien de demostrar de què són capaços de fer, amb les eines que els calgués. Ara bé, discrepo que fomentar l’aprenentatge cooperatiu és allunyar-los de la realitat.
Cada vegada més estudiosos posen de manifest el caràcter col·laboratiu de l’espècie humana. De fet, la comunicació n’és un bon exemple. Com podem avançar una conversa si no hi intervenen els diferents interlocutors. A més, quina satisfacció sents quan ensenyes una primera versió d’un text a una persona de confiança.
Tampoc no estic d’acord que l’avaluació hagi d’anar per una banda i l’aprenentatge per una altra. L’avaluació ha de servir per aprendre sigui per comprovar si assoleix uns determinats objectius o bé és competent a fer alguna tasca comunicativa.
De fet, bona prova de cooperació és aquest debat que hem encetat.
Mai 30, 2013 at 14:47
Ja m’has fet ballar el cap, ja! Aquí, un intent de rèplica:
És cert que en les comunicacions reals hi sol haver cooperació, però això no vol dir que sempre que estic escrivint un correu, una sol·licitud o una queixa tingui a mà algú amb qui compartir els dubtes i arribar a una solució just en el moment que la necessito. A l’extrem, no tinc ni ordinador ni mòbil, i només puc salvar la situació si he après a saber dubtar i tinc recursos per eludir un dubte utilitzant una altra expressió, per exemple. Si no, potser acabaré per no comunicar-me o per fer-ho en una altra llengua. Les situacions reals en què puc cooperar són fantàstiques perquè m’ajuden a aprendre, però no totes ho són, de cooperatives.
Pel que fa al segon punt, un altre principi de l’aprenentatge constructivista que encara no hem comentat és que cal saber construir la bastida però també quan i com cal anar-la retirant. No aprenem per ser autònoms (tot i que això també vol dir saber quan i on anar a buscar les respostes)? Si veiem l’avaluació en el sentit ampli del terme (diagnòstica, continuada, autoavaluació…) estic amb tu que la cooperació és no només bona sinó realista, que pot i ha d’ajudar a aprendre, i que ha d’ocupar tant espai en l’aprenentatge com sigui possible. No som jutges, som professors i hem de fer-ho possible. Ara, en proves per acreditar competències (et referies a aquestes, si no m’erro), no ho veig tan clar. Quan t’examines del carnet de conduir condueixes sol, perquè has de demostrar que en saps i perquè quan ho facis de veritat estaràs sol; quan intentes parlar francès pots trobar-te amb un tifa parisenc que no t’ajudi gens; quan acredites els teus coneixements en ofimàtica sou tu i l’ordinador, encara que només hagis pogut arribar a aquest punt perquè has tingut experiències col·laboratives. Per saber fer 10 en la vida diària t’han hagut d’ensenyar a fer 15, perquè segur que no t’has quedat amb el 100% del que s’hi ha fet. Cal regular l’exigència, això sí, perquè l’ansietat no faci passar males estones a ningú.
Has arribat fins aquí? Només per això et mereixes una abraçada ben forta i un gràcies pel debat!
Mai 30, 2013 at 14:47
Elisabet,
Ens anem sacsejant el terrat, oi? Així el mantenim en actiu. També fas que em trenqui les banyes pensant en la resposta.
Pel que fa al primer punt, m’has convençut. Ara bé, per voler fer un aprenentatge real, significatiu, no podem distorsionar la realitat de l’aula. Atenem un grup i hem d’aconseguir que cada component sigui el màxim d’autònom per poder fer front a qualsevol situació que descrius.
Quant al segon punt, continuem discrepant. Avui he llegit una entrada molt interessant, sobre la ressonància que ha de facilitar un líder . Si es van adonar que el CI no servia per seleccionar personal, segurament passa el mateix amb l’avaluació certificadora –ara en dec deixar una de grossa–. Em resisteixo que per certificar demanem a l’alumnat si sap superar un indicador (70%). Em costa acceptar que el percentatge d’assoliment sigui una xifra determinada, perquè això indica que tinc un percentatge de fracàs. Pot ser que no sigui únicament culpa meva, però sí que no els he sabut ajudar prou bé. Vaig arribar a aquesta conclusió gràcies a l’equip: http://blocs.cpnl.cat/enseramprunya/2011/04/12/aixi-tothom-ha-de-passar/
http://blocs.cpnl.cat/enseramprunya/2011/06/23/formar-el-millor-equip/
Ja que parlem de percentatges. Suposo que has vist la darrera presentació de la Carme Bové. Aprenem 80% informalment mentre que formalment només un 10%. Així doncs, cal omplir el got ben ple perquè en vessarem pel camí? Deu ser gaire sostenible?
Et retorno l’abraçada, tot i que ja te n’havies guanyada una abans per participar. Sóc jo qui t’he de donar les gràcies. Anem bastint un debat!
Octubre 8, 2013 at 14:47
[…] en comptes que es fixi a superarun examen. Però un es fa gran i es va assenyant. Va deixant la rebel·lia a l’armari de casa seva. Així doncs, ens vam centrar a superar la prova. Però com? Coneixent […]
gener 5, 2014 at 14:47
[…] abans avaluava així https://sicomor2008.wordpress.com/2013/05/24/jo-vaig-fer-examens-col%C2%B7laboratius/ …; ara, així […]
Mai 12, 2014 at 14:47
[…] tiene que ser una experiencia vital y no una eliminatoria. Esto fue lo que me llevó a probar los exámenes colaborativos. El año pasado, a pesar de aplicar soluciones innovadoras y colaborativas (aplicando el ABP, […]
Mai 17, 2014 at 14:47
Hola Jaume,
Navegant per aquestes autopistes de coneixement, he trobat el teu blog i he vist que em menciones i mostres algunes de les presentacions que faig sobre avaluació: ¡moltíssimes gràcies, és un honor! 🙂
Potser t’interessarà aquesta altre, que també és sobre avaluació:
http://es.slideshare.net/sllengua/estratgies-davaluaci-per-a-la-millora-de-lensenyament-per-projectes-18532618
Cordialment, i bona feina!
Mai 17, 2014 at 14:47
Gràcies, Neus!! M’ha fet molta il·lusió aquest comentari. Crec que es coneixerem personalment ben aviat.