
D’Eden Politte, extreta d’http://www.flickr.com/photos/35237096015@N01/7662520
Si cada vegada es defensa que la docència ha d’acompanyar l’alumnat en el seu procés d’aprenetatge, potser que ens anem dotant de recursos per atendre la diversitat de l’aula. Una eina podria ser la que descriu Marta Romo (@martaromo) en el llibre de Kaufmann, A. E. i Cubeiro, J. C. (2008): Coaching y diversidad, Madrid, LID Editorial Empresarial , el diversigrama. És una adaptació de l’enneagrama. En aquest cas, la consultora perfila nou agrupacions de competències que podem observar entre el personal de les organitzacions. Em sembla que podem trobar bastants similituds entre una empresa i una aula. No deu ser cap barrabassada: ara que hem descobert que encara arrosseguem el llast de la industrialització.
Aquest instrument pot servir com a punt de partida perquè la persona es pugui conèixer millor i, així , s’accepti i es comprometri a millorar aquells aspectes que triï. El fet de conèixer-se un mateix és un pas per entendre els altres. Tot a través de les preguntes de l’orientador (coach).
En la taula teniu apuntat els diferents tipus i com pot intervenir l’expert a l’hora d’establir un pla d’acció. Entre parèntesis teniu l’enneatipus i al final, en vermell, les actituds o emociones que generen conflictes als diferents tipus.
visceral introvertit
(núm.1 el reformador)
○ observadors ○ empren termes com: corregir, castigar, modificar, millorar, exigir
IRA |
visceral extrovertit
(núm.8 el desafiador)
CAP AUTOCONTROL |
visceral equivertit
(núm.9 l’indolent)
IGNORÀNCIA |
emocional introvertit
(núm.4 l’especial)
ENVEJA |
emocional extrovertit
(núm.2 l’ajudador)
ORGULL |
emocional equivertit
(núm.3 el triomfador)
VANITAT |
intel·lectual introvertit
(núm.5 l’observador)
AVARÍCIA |
intel·lectual extrovertit
(núm.7 l’entusiasta)
HEDONISME |
intel·lectual equivertit
(núm.6 el dubitatiu)
ANGOIXA PEL FUTUR |
Les pautes ens poden ser útils per ajudar a tractar determinats conflicte a l’aula o bé per poder orientar millor algun estudiant en el seu procés d’aprenentatge. Aquí teniu el resum del capítol.
Bibliografia:
Diversidad y coaching per Marta Romo dins de Kaufmann, A. E i Cubeiro, J. C (2008) : Coaching y diversidad, Madrid, LID Editorial Empresarial (pàg. 63-77)
Vilaseca, Borja ( 2012): Encantado de conocerme, Barcelona, RBA REVISTAS SL
Juliol 21, 2013 at 14:47
M’encanta, però no veig la columna de la dreta!
Juliol 22, 2013 at 14:47
Ja. Desconec quin és el problema. Deu ser alguna incompatibilitat de format. De totes maneres, tens la taula en el resum del capítol.
Gràcies pel comentari,
febrer 12, 2014 at 14:47
[…] propi de l’àmbit de la psicologia empresarial. Marta Romo ha elaborat el Diverstipus, o el diversigrama, en què recull nou tipus de personalitat en funció de la seva reacció cerebral (visceral, […]