
De cobalt123, extreta d’http://www.flickr.com/photos/66606673@N00/2092646145
Em pregunto si es deu a un conjunció astral o bé als efectes de la serendipia, però vint-i-quatres hores abans que comencés la II Jornades aprendre llengua al segle XXI i que tinguéssim el plaer d’escoltar la ponència de Guida Al·lès vaig tenir una de les tutories més sucoses que recordi. Friso per saber quan tindrem disponible el vídeo del’exposició de la formadora menorquina perquè va apuntar algunes observacions, molt interessants, que van respondre alguns neguits d’aquesta tutoria. Me l’havia demanada un company, l’Isaac, per comentar-me alguns casos singulars que qüestionaven algunes de les conclusions de les nostres sessions en equip. Vaig demanar que m’acompanyés a la reunió la Lourdes, una altra companya, que feia poc m’havia confessat la transformació que havia experimentat amb un grup seu. N’havia après una gran lliçó: com uns alumnes —la majoria els qualificaríem de no gaire brillants— li havien esberlat els prejudics inicals amb l’actitud a dins de l’aula i el compromís fora de l’aula.
El company va començar a narrar un primer cas. Com a cada curs, una alumna no havia arribat als criteris d’assoliment. S’havia rebotat bastant mentre havien comentat la prova en l’entrevista final. S’havia queixat que cada vegada el nivell era més difícil i que estava cansada que li recomanessin exercicis de reforç. Ella volia progressar com els altres. L’Isaac es preguntava quin era el motiu del seu fracàs. Potser el seguiment havia estat inadequat. També havia provat de canviar la mirada, tal com havíem acordat en una de les darreres sessions.
Com es veu de diferent el cas des de la distància! És l’avantatge de la mentoria. Em va semblar que la situació reflectia una resistència al canvi per part de l’alumna, però també del professor. Per tant, per poder ajudar aquesta alumna, el meu company hauriia d’assumir un procés similar de reflexió: conèixer-se a ell mateix per poder comprendre l’alumna. Li exigia una transformació que potser ell era incapaç d’assumir-la. Segurament s’hauria de plantejar dues preguntes: 1) Per què penso que no ha superat el curs? 2) I què he fet (o no ho he fet) perquè arribés al criteri d’èxit? Aquestes qüestions podrien servir, alhora, com a punt de partida per acordar un possible pla d’acció, o de millora, amb l’alumna .
De fet, aquest cas és significatiu perquè ens explicita d’una banda el nostre temor, i incapacitat, per atendre la diversitat a l’aula. Com que la millor defensa és un bon atac per espolsar-nos les puces recorrem al críticat punt de vista educatiu de la industralització —Ken Robinson ataca de nou. Ens costa abandonar la valoració final de productes (text correcte o incorrecte, objectiu assolit o no) i no pas centrar-nos en el procés, més difícil d’observar. Si no tenim establerts els criteris d’assoliment, és fàcil que ens deixem emportar pel subconscient. Fixem els objectius que considerem per a nosaltres o bé que els companys han criticat potser (Com pot passar de curs, si encara no sap accentuar o bé no sap expressar prou bé les idees…). Els estandarditzem, obviant les aportacions individuals dels alumnes. A més, recomanem plans que ens aniríem bé a nosaltres mateixos sense donar resposta a les necessitats dels alumnes. Hem de saber extreure el talent del nostre alumnat.
Mentre continuem desconeixent l’atenció individualtizada de l’alumnat, hem d’aprendre a liderar dins de l’aula per ofegar futurs conflictes. Alfredo Hernando Calvo (@alfredohernando) apunta quines són les capacitats que hem de desplegar a l’aula. Hem de ser transformadors, participatius, generosos —no ens ha de fer por compartir—, competents digitalment — per no desvincular-nos de la realitat— i pedagogs —la nostra fita ha de ser la qualitat educativa. Així doncs, aquest perfil no s’allunya gaire al del líder ressonant, defensat per Daniel Goleman, que és capaç d’encomanar entusiasme i passió al seu equip. Així no ens ha d’estranyar que enfoquem la nostra labor cap a les recomanacions d’experts en recursos humans o bé en psicologia industrial. Quina paradoxa! En el paràgraf anterior acusàvem el llast de la industralització, però per sortir-nos-en hem de raure als experts empresarials. José Luis del Campo Vildaves enumera quines són les claus per fer emergir el talent humà d’un equip —o d’un grup d’aula, quina diferència hi ha? D’entrada, reforçant les habilitats de cadascú podem descobrir en què són talentosos. Hem de saber gestionar-los i motivar-los, crear-ne de nous i ser flexibles perquè l’organització s’adapti al potencial de la seva plantilla.
Per acabar, m’agradaria fer un parell de matisacions. La primera: m’he referit al principi de la conferència de Guida Al·lès. Mentre exposava quines preguntes ens havíem de formular a l’hora de planificar una seqüència didàctica des d’un enfomament molt centrar en el procés, va emfasitzar que la nostra mirada docent s’havia de fixar en els alumnes que no avancen — semblava que hagués presenciat la tutoria—, són els que ens empenyen a progressar en la nostra tasca, a qüestionar-nos. Hi estic d’acord: el cas de la tutoria és un exemple. Ara bé, si apostem per un model educatiu inclusisu la nostra atenció ha de d’abastar a tot el grup. La segona: la nostra labor és similar a la de consultors. Un exemple, aquest article d’Alberto Barbero. M’agrada la metàfora d’artesans. En el nostre àmbit també l’emprem. No ens suposa cap esforç subscriure els punts del manifest de la #redca.
Incloc aquests vídeos que ens poden generar una reflexió. No cal patir trastorns per etiquetar. És un dels defectes de ser animals socials. Hem de saber amb qui ens les hem de veure. El segon, crec que la model dóna la clau per què som resistents al canvi.
Juliol 27, 2013 at 14:47
Hola! Sobre l’afirmació que cites, “la nostra mirada docent s’havia de fixar en els alumnes que no avancen, són els que ens empenyen a progressar en la nostra tasca, a qüestionar-nos”, m’agradaria dir que mirar els alumnes que avancen més autònomament ens aporta informació sobre maneres d’aprendre, una informació molt valuosa per a nosaltres però també per als companys, que poden aprendre a treure més rendiment del seu esforç. És una de les lliçons de la PNL, que em sembla molt vàlida per ajudar a aprendre.
Anant una mica més amunt de la teva entrada, voldria comentar la frase “Ens costa abandonar la valoració final de productes (text correcte o incorrecte, objectiu assolit o no) i no pas centrar-nos en el procés, més difícil d’observar.”. Estic molt d’acord que les valoracions dels productes han de donar informació que permeti a l’alumne, d’una banda, saber en quin punt del procés es troba i, de l’altra, en què s’ha de fixar i com pot millorar. El valor que podem aportar nosaltres a les correccions és aquest. Si no, qualsevol hauria de poder corregir, no?
Moltes gràcies per tantes referències, i bon estiu!
Juliol 27, 2013 at 14:47
Elisabet,
Potser no m’he expressat prou bé. Quan em refeixo que hem d’estendre la mirada a cada component del grup vull dir que evidentment ens hem de fixar en els que són autònoms, però també els que no ho són, Tants uns com els altres poden aportar maneres d’aprendre. Recordo el comentari d’una alumna bastant competitiva, després d’haver experimentat l’aprenentatge cooperatiu: “Mai no hauria pogut afirmar que podria aprendre de persones que abans n’hauria prescindit”. Reitero l’inici de la conferència de la Guida: “els centres intel·ligents són els que avancen qüestionant-se la seva tasca, encallant-se amb dubtes”. Aprenem dels alumnes que ens plantegen dubtes.
Potser l’entrada de Juan Fanós és més aclaridora: http://juandomingofarnos.wordpress.com/2013/07/26/el-sistema-educativo-debe-ayudarnos-a-ser-autosuficientes/
Quant a la correcció, perquè ens hem de centrar a destacar el que han de millorar i no pas a destacar el que ens ha sorprès. Potser un text d’un alumne hi ha errades, però cal fixar-nos en l’esforç que ha fet. Ara bé, quan insisteixo que l’avaluació ha de ser en el procés és per evitar el que va destacar Olga Esteve en les Jornades d’autoaprenentatge: un alumne en una unitat assoleix els objectius; però en la següent, no. Com afirma Neus Sanmartí si l’avaluació és orientadora aconseguirem que assoleixin els objectius. A més, tal com recomana Juan Fanós el protagonisme ha de recaure en l’alumnat i no pas en el professorat. Si la correcció ha de ser la nostra arma d’autoritat, malament rai…
Encara que de vacances, amb ganes de continuar debatent.
Juliol 28, 2013 at 14:47
D’acord, qui no s’ha expressat prou bé he estat jo… Estic del tot d’acord amb la teva rèplica: 1) La mirada del professor ha de ser cap a tots els alumnes, perquè ens preocupem per tots i també perquè tots aporten estratègies, coneixements, hàbits, etc. profitosos per a tot el grup; i 2) La correcció, entesa com a judici, no serveix per a res, i més aviat fa nosa al procés d’aprenentatge.
Aquesta vegada ja estem entesos. A veure si a la propera… Ha, ha, ha!
Molt bon estiu!
Agost 24, 2013 at 14:47
[…] llibre va coincidir amb la resposta per correu electrònic d’un dels al·ludits de l’anterior entrada. Vés per on, però la lectura de la carta em va ajudar a entendre un dels conceptes que esmenta la […]