20150308_202251

Inés Sanguinetti, en la seva intervenció de l’EED2015, va evocar la labor de les introductores del pensament de John Dewey a l’Argentina per reivindicar que qualsevol innovació educativa té unes arrels. Ho declarava davant de la directora de l’esdeveniment, Maria Acaso. Em va fer gràcia perquè en una conversa a Twitter em recomanava que m’oblidés de tot el que havia après a l’escola. Tant l’una com l’altra em van fer recordar la meva primera mestra: Neus Ribas i Iglesias, la senyoreta Neus.

els meus avis paterns, Agustí Sans Vila i Anna Ribas Iglesias

els meus avis paterns, Agustí Sans Vila i Anna Ribas Iglesias

Deien que havia volgut ser mestra, perquè envejava sa germana. Eren la nit i el dia. L’Anna, la meva àvia, era la perfecta; ella, la desastre. L’Anna, la meva àvia, era la maca; ella, la lletjota. L’Anna, la meva àvia, tenia unes mans de plata; ella, maldestre. L’Anna, la meva àvia, era polida; ella, una desendreçada. Però va aconseguir que els meus besavis, amb feines i treballs, li paguessin els estudis. Deien que es moria de gelosia per la germana. Quan l’Anna es va morir, d’una pulmonia, va consolar el vidu, asseguda a la seva falda. Deien que frisava per substituir-la. Enraonies de poble. Segurament es va oferir per cuidar els nebots, de quatre i dos anys. Deien que no els va suportar mai. Va enviar el gran al Seminari —la va martiritzar des de ben petit— i el petit a cuidar l’àvia Dorinda, la seva mare, gallega. Els meus pares va estar a punt de partir peres abans de casar-se. Es va presentar el meu avi patern a casa dels materns a esbroncar-los. Havien rebut una carta del meu pare, a la mili, acusant-los perquè no tenien cura de l’àvia Dorinda. La casa era plena de puces i xinxes. Algunes veïnes havien anat a trobar la seva filla. Se les va treure del damunt responent: “Ai, sí, sí, gràcies!” Deien que no va parar fins que va aconseguir tenir fills seus. En va tenir tres: dos nois i una noia. Deien que el meu avi fingia que anava al futbol per visitar el primer nét. Si ella se n’hagués assabentat, hi hauria hagut sarau. Castigava el meu avi, o tota la família, jaient al llit. S’hi podia passar tot el sant dia, llegint, fent mitja o dormint.

20150308_202321

Ara bé, com a mestra, va aconseguir que el primer any d’escola jo fos feliç. L’únic. Admirava Maria Montessori. Disposava les taules de l’aula en grups. Jo diria que hi havia una estona que cadascú podia fer el que volgués, sobretot a les tardes: dibuixar, jugar amb la plastilina, jugar amb les peces de Lego que el meu oncle li duia d’Alemanya. Sempre cantussejava. Mentre ens observava a classe, mentre feia guàrdia al pati. La recordo amorrada al diari, estintolada al marc de la porta i un peu repenjat per la punta del taló. Ens renyava poc: hi anàvem contents. Segons els companys, ens consentia. Per això, la tenien a Maternals. Ens deixava que forméssim un tren amb les cadires i les arrosseguéssim per tota l’aula. Prescindia que pujaria tot seguit el conserge alarmat pel xivarri que fèiem. Ella ens justificava: si ens venia de gust, com ens podia frenar. Això, sí. S’enfadava quan ens havia d’ensenyar a llegir. Perdia la paciència perquè veia que ens costava. Considerava que era massa d’hora. Li manaven perquè la senyoreta Vila, la seva eterna rival, es queixava que li venien els alumnes per sota del nivell. Es va resignar que aquell curs tothom la cridés “iaia Neus” i no pas pel preceptiu senyoreta Neus. “Ves, si hi tinc el nét”, li agradava excusar-se. Només una vegada li vaig fer una rebequeria. Crec que va ser perquè un company, el Lisardo, em va fer la guitza. Em va dir que la iaia Neus l’estimava més que no pas a mi. Em vaig disgustar i ens vam barallar. Crec que em va escridassar per separar-nos. Em va dur al lavabo. Em parlava amb parsimònia. Em va rentar la cara. Vam tornar a classe. Va obrir l’armari i va treure el pot gros de colònia. Me’n va posar el cap i em va clenxinar. Em vaig asserenar fins que ràpidament van desaparèixer els sanglots. I em va fer un petó a cada galta. No sé si ho va aprofitar per pentinar els altres companys.

Ara li agradaria que li expliqués com faig les classes. Segur que m’estrenyeria la mà quan li expliqués que des de fa un parell d’anys, miro de divertir-me i alhora que els alumnes es diverteixin a cada sessió. Segur que  em respondria: “Ai, sí, sí, gràcies!” quan li regalés el llibre de Maria Acaso. Se l’amorraria a la cara —cada vegada era més miop per culpa de la diabetis— i quedaria fascinada pels colors de la portada. I el tornaria a embolicar. El desaria a l’habitació on guardava tots els regals que li feien les mares dels alumnes. Probablement me’l regalaria per l’aniversari o pel sant.  Estaria contenta saber que té una bésneta que estudia per ser mestra. Segur que estaria cofoia si li llegís en veu alta l’entrada en què amb uns altres col·legues ens declaràvem docents tous. Com ella.